Afrikka
TAPOJA
Afrikkalainen
ruokakulttuuri poikkeaa osittain muiden maiden ruokakultuureista.
Ruokailutapoja on erilaisia, mm. Afrikassa ruokailu on tärkeä yhteinen
tapahtuma, joten päivän pääateria syödään yleensä illalla, jolloin
kaikki on koolla. Perinteitä noudattaen ruoka syödään yleensä sormin,
joten käsien pesu ennen ruokailua on tärkeä asia. Ruokailun alkaessa
pöydän keskelle tuodaan iso laakea astia, joka on täynnä riisi-, hirssi-
tai maissipuuroa. Puuro pyöritetään sormilla palloksi ja "dipataan"
kastikkeessa, joka on yleensä valmistettu vihanneksista, kalasta,
lihasta tai kanasta.
Lautasten
ja ruokailuvälineiden käyttö on kuitenkin yleistynyt nykypäivänä.
Suurimmissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa tavat ovat länsimaiset.
Afrikkalaisessa
perheessä perinteitä noudattaen perheen isä syö ensin. Hänen jälkeen
lapset ruokailevat ikäjärjestyksen mukaan. Mikäli perheelle tulee
vieraita syömään, niin isäntä ja vieraat ruokailevat ensin ja muu perhe
odottaa.
RUOKA-AJAT
Lähes
kaikissa Afrikan maissa lounas sisältää viljaan perustuvaa ruokaa
kastikkeen kera, joka sisältää vihanneksia, sipulia ja chiliä.
Illallinen on runsas, jossa käytetään paljon viljaa. Poikkeuksena tähän
on vain paimentolaiset, sillä he eivät syö yleensä mitään päivän
mittaan, vaan he syövät vain illallisen. Afrikassa hedelmiä syödään
usein jälkiruoaksi.
RUOKA-KULTTUURIIN VAIKUTTANEET ASIAT
Vuosikymmeniä
sitten suurin osa Afrikan asukkaista oli maanviljeliöitä ja paimenia.
Vuosikymmenten nälänhätä, köyhyys ja sota pakottivat ihmisä muuttamaan
kaupunkeihin. Nykypäivänä viidesosa kansasta asuu kaupungeissa.
Afrikkalaisiin makuihin ovat vaikuttaneet ulkopuoliset. Vuosisatoja
myöhemmin Afrikkaan tuli uusia raaka-aineita orjakaupan mukana.
1800-luvulla Euroopasta tulleet uudisasukkaat hallitsivat monia Afrikan
maita ja toivat matkassa uusia ruoanvalmistustapoja.
POHJOIS-AFRIKKA
Pohjoisafrikkalainen
keittiö on saanut ideoita niin idästä kuin Euroopastakin.
Pohjois-Afrikan alueella kasvaa erilaisia hedelmiä ja vihanneksia.
Törkeimipiä mausteita ovat yrtit, sipulit, kaneli, kardemumma, neilikka,
anis, muskotti, hunaja (maustetaan myös pääruokia). Marokon, Tunisian
ja Algerian perinteistä juhlaruokaa on kuskus (syödään ainakin kerran
viikossa).
LÄNSI-AFRIKKA
Länsiafrikkalainen
ateria on yleensä ruokaisa, tärkellyspitoinen, vähälihainen ja
runsasrasvainen. Kanaa, kalaa ja kananmunia käytetään paljon, mutta
naudan ja lampaanlihan käyttö ei ole yleistä. Toinen tyypillinen tapa on
käyttää tulisia mausteita (pippurit ja chilit).
Itse viljelemät kasvikset ovat lähes
jokapäiväisessä käytössa, esimerkiksi bataattia, kaalia, perunaa,
porkkanoita, lanttua, kurpitsaa, tomaatteja ja papuja.
Ruoka
valmistetaan usein ulkokeittiöissä ja monet läsniafrikkalaiset
ruokailevat nykyäänkin pelkin käsin. Länsiafrikkalaisessa keittiössä
ruokaa värjätään myös punaiseksi palmuöljyä käyttäen. Yleisemmät
mausteet ruoanlaitossa ovat punapippuri, sipuli ja valkosipuli. Arabien
kanssa käydyssä vaihdossa Länsi-Afrikkaan saatiin mausteita, kuten
minttu, kaneli ja neilikka.
 |
Fufu |
Länsiafrikkalainen
risotto valmistetaan broilerin rintafileestä, jasmiiniriisistä,
sipuleista, katkaravuista ja jollof-riisistä (haudutetaan palmuöljyssä). Länsi-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti